Bu da esnafın altın günü

Kadınlar arasında yaygın olan 'altın günü'ne alternatif Kayserili esnaflardan geldi. İş çıkışı bir dükkânda toplanan, pasta-börek gibi ikramlardan yiyen sanayiciler, daha sonra da topladıkları parayı sırası gelene veriyor.

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Haziran 2012 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri, ahi geleneğinin önemli merkezlerinden biri. Esnaf arasında kardeşlik hukukunu esas alan bu gelenek, birçok fedakarlık örneklerini barındırıyor. Örneğin sabah ilk satışını yapan esnaf, ikinci müşterisini dükkân komşusuna yönlendirebiliyor. Günümüzde bu gelenek yeterince sürdürülemese de kimi zanaat erbabı hem kendi ihtiyaçlarını gidermek hem de sanayiciler arasında birlikteliği sağlamak için 'gün' düzenliyor. Kadınlar arasında yaygın olan 'altın günü'ne benzer bir şekilde her hafta bir işyerinde toplanan esnaf, ikramların ardından aralarında topladıkları parayı sırası gelene veriyor. Yeni Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren esnaflar, iş çıkışı bir dükkânda toplanıyor. Amaç, esnaflar arası dayanışmayı sağlamak. Güne gelen esnaflar, önce ikramların tadına bakıyor. Ardından sıcak bir sohbete başlıyorlar. Kendi aralarında konuşulması gereken mesleki konular gün vesilesiyle hallediliyor.

Her meslekten iş sahibinin bulunduğu esnaf gününe katılmanın kendine has kuralları da var. Esnaf gününe son katılanlar, ilk sene çekilen kurada son sırada yer alıyor. Sebebi ise yeni girdiği grupta diğer insanların güvenini kazanması. Bir diğer kural ise parayı geciktirenlerin cezalandırılması. Bu nedenle mazeretinden dolayı güne gelemeyen esnaf, diğer gün mutlaka parayı gönderiyor. Sanayi sitesinde esnafların birçoğu dükkân kirası başta olmak üzere toplu harcamalarını günden gelen parayla yapıyor. Ayrıca, yatırım planlarını sırası geldiğinde eline geçecek paraya göre yapanlar bile var. Grup arasında, gün sayesinde araba sahibi olan, işlerini büyüten ya da farklı ihtiyaçlarını paraya sıkışmadan gideren esnaf sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Esnaf günü sayesinde para biriktirdiklerini ifade eden oto yedek parçacı Hamdi Vuraler, daha önce tek başına para biriktirmeyi denediğini ancak başarılı olamadığını söylüyor. Her para ihtiyacı olduğunda birikim için kenara ayırdığı parayı harcadığını belirten Vuraler, "Esnaf günü sayesinde elimize toplu para geçiyor. Özellikle yüklü miktardaki sabit ödemelerimizi daha kolay yapıyoruz." diyor. Bir diğer esnaf Murat Koçer de, esnaf gününün para biriktirmenin yanı sıra kaynaşma adına da önemli olduğunu ifade ediyor. Oto servisi hizmeti veren Koçer, "Müşterilerimizi, farklı sektördeki ihtiyaçları için güne katılan arkadaşlara yönlendirerek ticari hareketlilik de sağlıyoruz." diye konuşuyor. Uygulama o kadar çok benimsenmiş ki sanayi sitesinde, grubu olmayan esnaf neredeyse yok gibi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber